Sådan klikker du din hund på plads

Er du træt af, at hunden halser afsted, så du må løbe bagefter i en stram snor? Få her nogle enkle trin til at gå pænt med din hund. Der er mange andre måder at få en god lineføring på også i forhold til klikkertræning. Men du kan forsøge dig med denne.

For hunden er det helt naturligt at snuse rundt og fare afsted efter spændende oplevelser og lækre ting at putte i munden. MEN… Det kan godt blive en udfordring på jeres daglige gåture, hvis den vænner sig til at trække og stikke af til alle sider. Jeg har i hvert fald set både mænd og kvinder kæmpe af alle kræfter med en stor og stærk hund, som har sin egen vilje.

Men sådan behøver det ikke at være.

Selv hvis din hund er blevet voksen, kan de mange dårlige vaner forvandles til gode. Simpelthen ved at arbejde med hundens naturlige drifter.

Klikkertræning er en god løsning. Køb dig en klikker og en masse godbidder og evt. en godbidstaske til at have dem i. Ellers må du tage dem i venstre lomme. Når det er på plads, gælder det om at træne.

Trin 1: Træn uden hund

Øv dig først uden hund. Sæt en stol i stuen med en skål på, stil dig med stolen tæt på dit venstre ben. Tag hundesnor i højre hånd sammen med klikkeren. Hav godt med godbidder i venstre lomme eller godbidstaske. Stå oprejst, som når du går tur, og klik. Vent et halvt sekund før du bukker dig og lægger en godbid i skålen. Rejs dig igen og gentag øvelsen 8-10 gange. Start helt roligt og sæt farten op. Når du har en god rytme med 20 klik og godbidder i minuttet er det fint.

Nu er det tid til at træne med din hund.

Trin 2: Kom tæt på

Når du har udstyret klar, så sæt hunden i snor og lad den stå ved dit venstre ben. Klik – vent et halvt sekund – giv en godbid tæt ved venstre ben. Gentag 10 gange. Derefter går du nogle få skridt væk. Når hunden følger bagefter, klikker du og giver en godbid tæt ved venstre ben. Klik og giv godbid 5 gange, inden du igen går 3-4 skridt væk. Når hunden følger efter gentager du belønningen.

Bliv ved, indtil hunden følger dig tæt og stiller sig lige ved dit venstre ben.

Trin 3: Gå baglæns

For at sikre at du har et værktøj til at bremse din hund, når I kommer ud på ture, hvor den let bliver distraheret, så skal vi træne det, at hunden følger dig, når du går baglæns.

Hav en kort line på hunden. Gå roligt baglæns et par skridt, og når hunden følger med klikker du og giver en godbid (ved venstre ben naturligvis). Når godbidden er guffet, går du atter et par skridt tilbage og gentager hele processen 10-20 gange.

Trin 4: Gå pænt i løs line

Nu skal vi gå tur sammen med hunden – forlæns. Det kan være indenfor eller udenfor – helst i kendte omgivelser. 

Hav hunden på venstre side, og når den følger dig i slap line, klikker du og belønner efter 3-4 skridt. Stå stille, mens den spiser og gå så 3-4 skridt igen, inden du klikker.

Efterhånden har hunden lært fidusen, og du går 10-15 skridt, inden du klikker og belønner. Lidt efter lidt øger du til 20, 25, 30, 35 skridt og mere.

Hvis hunden begynder at trække eller bliver uopmærksom, så gå baglæns. Når hunden følger dig, så skift mellem to modeller:

  1. Klik når hunden har fulgt dig 2-10 skridt
  2. Vent med at klikke selv om den har fulgt dig nogle skridt, mens du går baglæns. Først når du går fremad, og den følger dig ved venstre ben, klikker du og belønner den.

Når hunden er blevet helt dus med, at turen bliver bremset, hvis den trækker i snoren, kan du nøjes med at stå stille i stedet for at gå baglæns.

Trin 5: Bliv forstyrret

Næste skridt er at komme ud på gader og veje, hvor vi kan møde andre hunde, og alt muligt kan distrahere din hund. Bliv ikke skuffet, hvis du skal gå baglæns rigtig mange gange i starten, men vær konsekvent. Brug præcis de samme regler som i trin 1-4.

Hvis du bliver ved, bliver du belønnet med langt mere behagelige gåture med din hund i de næste år.

God træning.

Grace Hidalgo.

Hvis du og din hund vil med på et gå-pænt forløb, kan du finde det på https://www.gracehidalgo.dk/booking-hundetraening/

Kontakt

Alle forespørgsler er velkomne

Søren Lolks Vej 5, 5700 Svendborg (Tåsinge)

+45 29 60 55 39

– En del af CleverSupport

Ring nu