Har du en aggressiv hund?

Hvordan skal man forholde sig, når man har en hund, der ikke kan lide andre hunde eller mennesker?

Først og fremmest er det vigtigt, at du gør noget så hurtigt som muligt og ikke venter for længe.

Aggression kan skyldes flere ting.

  • Hunden har ikke lært at omgås andre hunde eller andre mennesker, og har kun haft ringe social kontakt hos opdrætter.
  • Hunden er blevet angrebet som hvalp af andre hunde
  • Hunden er generelt usikker på sig selv
  • Hunden har fysiske smerter
  • Hunden har en mental brist
  • Hunden oplever ejer som en trussel og føler den skal forsvare sig selv
  • Hunden er i forhøjet stressniveau og har derfor en kort lunte
  • Hunden er syg
  • Hunden er blevet trængt op i en krog og er ikke blevet respekteret i dens signaler.

Når hunden udviser aggressiv adfærd, er det ofte noget man skal være indstillet på at arbejde meget med. Min erfaring igennem de 15 år, jeg har været hundetræner, er at det ofte er noget, man fremadrettet skal tage hensyn til og være opmærksom på.

Vil hunden bide igen?

Man kan træne meget væk, men min erfaring er, at aggression er noget af det sværeste. Også i forhold til, om man skal aflive sin hund, eller om man kan leve med dens adfærd og stressen omkring, hvornår den måske finder på at bide igen.

I nogle tilfælde bider hunden kun én gang i dens liv, men tvivlen og usikkerheden hos ejer vil altid være der. For hver gang hunden bider. er der en forøget risiko for, at den kan finde på at bruge den adfærd igen.

Jeg havde selv en hund på et tidspunkt, der bed min far. Han var egentlig selv ude om det, hvis man ser på det ud fra et hunde-perspektiv. Men derfor skal en hund jo helst ikke bide nogen i vores verden. Derfor var jeg meget ked af det, da det skete.

En menneskelig fejl

Det ligger ca. 18 år tilbage. Min far og mor kom på besøg, mens vi ikke var hjemme. Vores hund var ca. 1 år. De lukkede ham ud, fordi de tænkte, at han lige kunne blive luftet. Men så kunne de ikke fange ham igen. De satte sig så ude i haven og så lagde han sig under havebordet.

Min far tænkte, at han så lige hurtigt kunne fange ham. Så han greb hurtigt og bestemt fat ned i nakkeskindet på ham. Da min hund egentlig ikke kendte min far så godt, blev han meget forskrækket og overrumplet, så min hund lavede en hård markering i hans arm og slap fri igen.

De ringede så til mig, og jeg var selvfølgelig tosset over, at de kunne finde på det, og fuldstændig i chok over, at min hund bed.

Han ville aldrig drømme om at bide mig eller min mand og heller ikke andre, når vi var der. 

Altid på vagt

Siden den dag var jeg altid på vagt og sagde til alle, der kom i nærheden af ham, at de ikke måtte prøve at fange ham i halsbåndet. Jeg kunne jeg se på min hund, at han altid var lidt på vagt, når fremmede tog ham i halsbåndet.

Det var noget af en forskrækkelse, men her var det åbenlyst, at min hund ikke som sådan var aggressiv, (kun i øjeblikket, da det skete), og han reagerede så voldsomt, fordi at han følte sig trængt op i en krog.

Det kan være svært at vide, hvorfor en hund bider, og det er ikke altid hunden, den er gal med. Nogle gange kan det godt være noget, man kan forbedre via træning, men det kan være svært selv at vide og aflæse situationen rigtigt. Derfor vil jeg altid anbefale, at du både kontakter dyrlæge og en adfærdsrådgiver, da aggression som nævnt kan skyldes mange ting.

Under alle omstændigheder vil jeg altid være på vagt, når en hund først har brugt det at bide som et forsvar.

Hvis du vil lære at forstå din hund bedre, kan du finde kurser i at tale hundsk og flere andre kurser på https://www.gracehidalgo.dk/booking-hundetraening/

Læs også Din hund må godt være sulten

Kontakt

Alle forespørgsler er velkomne

Søren Lolks Vej 5, 5700 Svendborg (Tåsinge)

+45 29 60 55 39

– En del af CleverSupport

Ring nu